Чи повернеться у місто дим від спаленого листя?

Співпраця з органами влади / 15.05.2020

Трішки підсохло, потеплішало і деякі господарі вже вийшли на свої городи. Починається весняне прибирання. Містяни в очікуванні традиційного спалення листя та залишків рослин, з острахом чекають, як їхні будинки знов окутає дим. Ми все ж таки сподіваємося, що все більше людей зрозуміють шкоду від таких безвідповідальних дій та не будуть розводити вогнища. А тим часом продовжуємо роботу для системного вирішення проблеми.

Ще восени учасники «Досить труїти Кривий Ріг!» направили на ім’я міського голови Юрія Вілкула пропозиції про організацію полігону для компостування листя або обладнання місць на вже існуючих. Також ДТКР запропонувала зміни до Правил благоустрою в Кривому Розі, які б допомогли врегулювати процес збирання та компостування рослинних рештків.

І ось ми отримали відповідь! У великому листі нам роз’яснили норми законодавства, надали визначення «твердих відходів» та процитували Правила благоустрою. По суті ж поставленого питання нічого не написали. Будь-якої відповіді щодо перспектив влаштування полігону так і не надали. Щоправда, пообіцяли розглянути зміни до правил благоустрою під час підготовки проекту рішення міської ради «Про затвердження Правил благоустрою у місті Кривому Розі». На сайті Криворізького ресурсного центру такий проект рішення є в плані діяльності з підготовки проектів на 2020 рік.

Та ми не зупиняємось – направили пропозицію до міськвиконкому включити заходи із запобігання спаленню рослинних рештків в міську екологічну програму. Ми пропонуємо розглянути це питання на засіданні міської робочої групи з екологічних питань. Будемо лобіювати вирішення проблеми переробки опалого листя.

А поки від міськвиконкому немає чітких відповідей, закликаємо мешканців міста не погіршувати стан довкілля та не спалювати листя. Залиште повітря дещо чистішим цієї весни!