ДТКР просить докази закриття сталеплавильного агрегату (ДСПА-6) на «Арселор»

Всі новини / 11.06.2020

Наприкінці лютого «АрселорМіттал Кривий Ріг» повідомив, що таки зупиняє сталеплавильний агрегат мартенівського цеху (ДСПА-6). Про тривалу історію цього питання ми неодноразово писали. Зупинка печі стала одним із заходів міської екологічної програми. І от «АМКР» заявив про його виконання.

У березні на засіданні робочої групи з вирішення екологічних проблем коаліція Досить труїти Кривий Ріг запропонувала представникам «АМКР» запросити спеціалістів міського виконкому та громадськість до цеху або надати документальні підтвердження для широкого загалу про повний вивід з експлуатації печі. Чим довести, що її робота не просто призупинена. Цю ідею підтримали й інші учасники робочої групи: активісти та міські депутати. Представники АМКР проігнорували ці прохання.

На відкритих ресурсах Криворізького виконкому чи «АМКР» теж не знайти офіційних звітів та підтверджень про повне зупинення ДСПА-6.

Зупинка сталеплавильної печі – це ще й показник готовності підприємства йти назустріч громадськості, хоча б і повільними кроками. Нове керівництво промгіганта декларувало відкритість та бажання працювати за новими підходами.

Ми звертаємося до АрселорМіттал Кривий Ріг та просимо допустити комісію з представниками ДТКР та іншими екоактивістами до мартенівського цеху для демонстрації повного припинення роботи ДСПА-6. Паралельно підготували офіційне звернення до підприємства з цього приводу.

Ми хочемо побачити на свої очі докази повного виводу з експлуатації агрегату та порадіти позитивним змінам у місті.
_______________________________________________________________________________
Передумови: у 2016 році громадськість міста, в тому числі Досить труїти Кривий Ріг, виступили проти перенесення строків виконання екологічних зобов’язань для АМКР. Одним з таких зобов’язань було закриття ДСПА-6 та, як наслідок, зупинка мартенівського цеху. Активісти організували мітинг, зробили колективне звернення до Мінприроди, його підтримали депутати Дніпропетровської обласної ради. Але все ж «Арселору» дозволили до 2020 року експлуатацію мартену.