Ресурси для відстежування якості атмосферного повітря

Екопросвіта / 29.05.2020

Інформація про забруднення у вашому місті – на відстані кліку. Стежити за якістю повітря та забрудненням річок в Україні, своєму місті, районі або й навіть у всьому світі можна онлайн.

Ми приготували список корисних ресурсів.

Ecocity – мережа громадського моніторингу якості повітря. Проект еко-активістів та громадських організацій, що займаються захистом довкілля.

Сервіс показує якість повітря в онлайн-режимі на всій території України, де встановлені станції моніторингу. Їх видно на карті. Після кліку на один з них ви побачите концентрації забруднюючих речовин саме в цій місцевості. Перелік концентрацій, що вимірюються, залежить від оснащення станцій. Також вираховується індекс якості повітря. Рівні забруднення наочно позначені кольорами. Внизу сторінки описано, що означає кожний з кольорів та які наслідки для здоров’я людини спричиняє такий стан довкілля. Є інформація про забруднення за дві доби раніше.

На цьому ресурсі ви знайдете і станції ДТКР.

Екомоніторинг на Криворізькому ресурсному центрі. Проект міської ради Кривого Рогу спільно з промисловими підприємствами міста. На сайті відображаються дані з міських станцій та тих, що належать підприємствам-забруднювачам.

Є можливість побачити концентрації забруднюючих речовин в реальному часі та середньодобові, прослідкувати рівні забруднення в минулому. Нажаль, в системі немає станцій Метінвесту, як і відсутні результати спостережень з них на сайтах підприємств. Хоча представники усіх ГЗК звітують, що станції встановлені та працюють, пункт міської екологічної програми виконаний. Рівень забруднення на мікрорайонах ПівнГЗК та Інгулець можна прослідкувати за результатами вимірювань станцій ДТКР, що відображаються на Есоcity.

Цікавитесь, як там у всьому світі – загляньте на один із глобальних майданчиків, наприклад сайт Всесвітнього моніторингу якості повітря. Тут можна також переглянути рейтинги країн по забрудненості. Натисніть на прапорець в тій частині світу, яка вас цікавить і побачите інформацію про стан повітря в режимі реального часу.

Дізнатись про забруднення річок можна на сайті «Чиста вода». Це проект Державного агентства водних ресурсів та Агенції журналістських даних. На онлайн мапі відображені дані спостережень Агентства з 2014 року у більш як 400 точках країни. Ви побачите зміни рівня забруднення річок за роками та окремо по різним речовинам. Є інформація і про канал Дніпро – Кривий Ріг.

Зазирніть на ці ресурси – там цікаво і несподівано.